Aparat dentar
Cu ajutorul unui aparat dentar rezolvi atât problemele de estetică dentară cât și cele de sănătate. De asemenea, în urma tratamentului, obții o ocluzie (mușcătură) corectă, o igienă dentară corectă, reduci riscul de a avea probleme cu articulația temporo-mandibulară și riscul de apariție a bolii parodontale.
Un aparat dentar este un dispozitiv medical care se aplică pe suprafața frontală a dinților (în marea majoritate a cazurilor) și are rolul de a influența creșterea și dezvoltarea aparatului dento-maxilar, prin aplicarea anumitor forțe asupra dinților. Cu ajutorul unui aparat dentar, poziția dinților se modifică pentru a preveni sau a corecta apariția anomaliilor dar și pentru obținerea unor rezultate estetice și funcționale.
Etape de tratament:
- Consultația inițială – Medicul specialist ortodont analizează mușcătura (ocluzia) și poziția dinților pentru a decide dacă pacientul poate purta sau nu aparat dentar.
- Planul de tratament – după consultația medicului ortodont, pe baza radiografiilor și pozelor de diagnostic și a modelului de studiu (amprenta dentară), medicul specialist realizează un plan de tratament personalizat în funcție de starea danturii pacientului.
- Montarea aparatului – medicul specialist montează aparatul dentar pe una sau două arcade, în funcție de cum a fost prevăzut în planul de tratament. Ședința durează 45-60 minute.
- Controalele periodice – în cadrul acestor ședințe se activează aparatul dentar, se schimbă arcul și modulele elastice când este cazul; se realizează o dată la 4-8 săptămâni, în funcție de tipul de aparat.
- Finalul tratamentului – după ce dantura a fost aliniată și dinții sunt în poziția corectă, se recurge la îndepărtarea aparatului dentar și se efectuează o sedință de profilaxie.
- Post-tratament – purtarea aparatului de contenție (gutieră, fir de contenție, etc) cu rolul de a păstra dinții în poziția finală.